Chlebek z ziarnami
Hej. Pomyślałam, że skoro lubię piec ciasta i gotować, to może niektórymi, ciekawymi przepisami się z Wami podzielę :) Dlatego też dodałam nową kategorię "Przepisy Babci Basi".
Babcia Basia- moja mamuśka, babcia Hani :) Zdecydowanie swoje zdolności kulinarne odziedziczyłam po niej :)
Nie da się ukryć, ale kiedyś zdecydowanie dużo więcej piekłam i gotowałam wymyślne dania :) Ale co tam, za jakiś czas będę cudować nie tylko dla męża, ale i dla mojej Haniuli :)
Jak zwykle odbiegłam od tematu...
A więc ...
Chleb z ziarnami
Uwielbiam ten chleb. Po raz pierwszy upiekła go moja mama, tak na próbę. Zasmakował wszystkim domownikom :) Nawet mój mąż był nim zachwycony, a za chlebem z jakimikolwiek ziarnami to nie przepadał nigdy. A teraz to grzecznie upomina się o niego :) Tak było i wczorajszego dnia. Nie czekając długo, od razu wzięłam się do pieczenia :)
Robi się go bardzo szybko, ale liczyć się trzeba z tym, że jeszcze szybciej znika ze stołu :)
Gdy jest świeżo upieczony, można go jeść bez smarowania :)
Składniki:
1 kg mąki
4 szklanki ciepłej wody
10 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki soli
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka pestek dyni
Przygotowanie:
Babcia Basia- moja mamuśka, babcia Hani :) Zdecydowanie swoje zdolności kulinarne odziedziczyłam po niej :)
Nie da się ukryć, ale kiedyś zdecydowanie dużo więcej piekłam i gotowałam wymyślne dania :) Ale co tam, za jakiś czas będę cudować nie tylko dla męża, ale i dla mojej Haniuli :)
Jak zwykle odbiegłam od tematu...
A więc ...
Chleb z ziarnami
Uwielbiam ten chleb. Po raz pierwszy upiekła go moja mama, tak na próbę. Zasmakował wszystkim domownikom :) Nawet mój mąż był nim zachwycony, a za chlebem z jakimikolwiek ziarnami to nie przepadał nigdy. A teraz to grzecznie upomina się o niego :) Tak było i wczorajszego dnia. Nie czekając długo, od razu wzięłam się do pieczenia :)
Robi się go bardzo szybko, ale liczyć się trzeba z tym, że jeszcze szybciej znika ze stołu :)
Gdy jest świeżo upieczony, można go jeść bez smarowania :)
Składniki:
1 kg mąki
4 szklanki ciepłej wody
10 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki soli
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka pestek dyni
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy i posypujemy cukrem, ucieramy tak długo, aż się rozpuszczą.
Sól, mąkę i pozostałe składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy drożdże. Następnie dolewamy ciepłą przegotowaną wodę i mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanych tłuszczem blach (keksówki) i odstawiamy by wyrosło (długo czekać nie trzeba, dlatego, że wyrasta szybko) .
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni C i pieczemy przez godzinkę.
O to efekt końcowy:
Fotorelacja i przepis zamieszczony :) Wydaje mi się, że zdecydowanie lepiej jest coś nowego robić, patrząc na obrazki, dlatego tyle licznych zdjęć dla Was :)
Bardzo się ucieszę, jeśli któraś z Was skusi się i wypróbuje mój przepis :)
Oczywiście proszę się czym prędzej pochwalić jak wyszło i czy smakował chlebek.
A może macie swój sprawdzony przepis na chlebek. Chętnie go poznam i wypróbuję :)
Wygląda super;) Jak się tylko w przyszłym tygodniu dokopię do wszelakich blach do pieczenia to wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńPowodzenia i czekam na relację jak wyszło i czy smakowało :)
UsuńJa piekę swój chlebek, bardzo podobny skład jak nie ten sam.
OdpowiedzUsuńhttp://szczyptaomnie.blogspot.com/2013/12/swiateczne-wypieki.html
Faktycznie :)
UsuńNo koniecznie wypróbuję! Przepis wydaje się być banalnie prosty, więc może i ja podołam :) a akurat mam potrzebne składniki, tylko słonecznika brak ;) może jutro :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia :)
UsuńPysznie wyglada. Nie wspomne juz, iz chleb z ziarnami to moj ulubiony rodzaj pieczywa - mniam :) Na pewno sie wkrotce skusze. Poza tym mam maszyne do pieczenia chleba, wiec roboty jeszcze mniej - ostatnio uzywam jej do wyrastania ciasta, gdyz Stefek chodzace tornado i ciasto mogloby nie doczekac wyrosniecia :P
OdpowiedzUsuńTo jeszcze lepiej :) Chlebek jest pyszny :) Daj znać, czy Ci smakował :)
UsuńUwielbiam domowy chlebek, muszę kiedyś sama zabrać się za zrobienie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rodzice-plus-dziecko.blogspot.com/
Nic trudnego :) Najgorzej jest się zabrać pierwszy raz za to :)
UsuńWygląda smakowicie:) dziękuję za przepis i pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda smakowicie :)
UsuńDziękuję za odwiedziny :)
Moja mama robi taki chleb :) Pychota! Zwłaszcza jak jest jeszcze ciepły i posmarowany masełkiem mmm
OdpowiedzUsuńO tak! Pychota :)
UsuńWłaśnie posłałam teścia po drożdże ;] zrobię chlebek na rano :D później się pochwalę jak wyszło ;)
OdpowiedzUsuńPowodzenia :) Czekam na efekt :)
UsuńNo proszę! A za mną właśnie chodził taki zdrowy chlebek, i oto jest przepis :) Niech żyją blogi :) Mąka rozumiem, że taka najzwyklejsza?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marta